Een huis of appartement kopen? Nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten

Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen.

27 September 2021

news-image
Dat is één van de maatregelen die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) deze namiddag zal aankondigen in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering, verneemt VRTNWS uit goede bron. Voor de aankoop van een tweede woning, zouden de registratierechten dan stijgen van 10 naar 12 procent.

Concreet: voor een enige en eigen huis of appartement van bijvoorbeeld 250.000 euro betaal je in Vlaanderen op dit moment 6 procent aan registratierechten, oftewel 15.000 euro. Dat bedrag zou verminderen naar 7.500 euro. Als het gaat om je tweede of derde eigendom betaal je nu 10 procent aan registratierechten, in dit voorbeeld dus 25.000 euro. Dat bedrag zou met de nieuwe maatregel stijgen naar 30.000 euro.

​De registratierechten zijn in Vlaanderen de laatste jaren al verschillende keren hervormd. In juni 2018 betaalde je nog 7 procent in plaats van 10 of 5 procent voor een gezinswoning. In 2020 zijn de registratierechten verder verlaagd naar 6 procent om het einde van de Vlaamse woonbonus te compenseren. Wie daarbij ook nog voor een ingrijpende energetische renovatie kiest, betaalt op dit moment nog 5 procent.
In het Brussels en Waals Gewest gelden andere regels rond registratierechten. In Brussel betaal je bijvoorbeeld 12,5 procent registratierechten. Maar op de eerste 175.000 euro ben je vrijgesteld van die registratierechten als het gaat om je enige woning en het totale bedrag van de aankoop niet hoger is dan 500.000 euro.

Bron: VRT NWS - Wie een huis of appartement koopt, zal nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten betalen | VRT NWS: nieuws
profile-image

Vragen over vastgoed?
Contacteer ons!