Kasteel Hallehof verwelkomt nieuwe ambitieuze bewoners

ZOERSEL - Het Kasteel van Halle heeft een nieuwe bestemming. Edwin Erkeland, zijn vrouw Vesela Subotic (beiden 46) en hun twee volwassen kinderen nemen er weldra hun intrek en vestigen er tegelijk hun designbedrijf Creativity.

22 August 2018

news-image

Aan de soap rond een nieuwe bestemming voor Kasteel Hallehof is een gelukkig einde gekomen. Zoals bekend werd dit voormalige gemeentehuis van Zoersel in erfpacht gegeven aan de Provincie Antwerpen. Maar het provinciebestuur kwam na een tijd tot de conclusie dat het het kasteel - voornamelijk om financiële redenen - best kon verkopen. Na een lange leegstand en een tijdelijke bewoning door onder meer jonge kunstenaars is er weer een rooskleurige toekomst weggelegd voor het majestueuze gebouw. Het kasteel is omgeven door een weelde van groen in het Park van Halle.

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA), die de sleutels van het kasteel aan de nieuwe bewoners overhandigde, reageert opgelucht. “We wilden het kasteel absoluut behouden, omdat het tot het historische erfgoed van onze gemeente behoort. Dus zochten we naar mensen die het gebouw voor een periode van dertig jaar in erfpacht zouden nemen en tegelijk voor de nodige herstellings- en renovatiewerken konden instaan. Ik ben blij dat we met de firma Creativity in zee kunnen gaan.”

Ook kantoordirecteur Walter Peeters van Immo KWP uit Sint-Antonius reageert opgetogen. “Het was niet eenvoudig om mensen te vinden die bereid zijn om zwaar te investeren in het gebouw, maar het is ons gelukt.”

Het bedrijf Creativity heeft nu nog zijn hoofdzetel in Oud-Turnhout, maar die verhuist dus weldra naar het kasteel in Halle-Zoersel. “We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van Solid Surface-producten in kunststof. We produceren en verkopen alle soorten binnen- en buitenmeubelen, badkamers en keukens, zwembaden en ga zo maar voort. Wegens de ondoordringbaarheid van het materiaal waar we mee werken is ons product erg gegeerd voor het inrichten van labo’s in ziekenhuizen in Nederland. We hebben inderdaad ook een poot in Nederland en leverden al aan de koninklijke familie en aan het Rijksmuseum in Amsterdam”, legt Vesela Subotic uit.

Toonzalen

“We werken wereldwijd en willen van dit kasteel ons paradepaardje maken. We gaan het gebouw zijn glorie van weleer teruggeven en op de gelijkvloerse verdieping toonzalen inrichten. Op de bovenverdiepingen komen de kantoren en de woonruimten. De kelderverdieping is dan weer voorbehouden als atelier voor onze werklieden. Momenteel hebben we één chauffeur en twee installateurs in dienst, maar we willen mettertijd naar vier installateurs evolueren”, vervolgt Edwin Erkeland.

En omdat ze nu kasteelbewoners zijn geworden, willen ze qua design van hun producten ook meer de klassieke toer opgaan. “Tot nu toe oogden onze creaties veeleer modern. Voortaan willen we ook de klassieke look meer aandacht geven, omdat we ook ervaren dat er steeds meer vraag naar is. Ons kasteel kan er als belevingsruimte mooi op inspelen.”

Open voor het publiek

Tot de erfpachtvoorwaarden behoort ook dat de nieuwe bewoners het kasteel minstens één keer per jaar voor het publiek moeten openstellen. “Dat gaan we graag doen. We denken er zelfs aan om de deuren viermaal per jaar open te zwaaien, één keer per seizoen.”

Intussen zijn arbeiders volop bezig met het opruimen en met de eerste renovatiewerken. “Bedoeling is dat we tegen het einde van het jaar een geheel gerenoveerd kasteel kunnen presenteren, met alle respect voor het verleden. Dat was wat ons zo aantrok in dit kasteel, dat in 1902 in neorenaissancestijl werd gebouwd in opdracht van de adellijke familie De Borrekens. In het kasteel bevindt zich ook een kapel met mooie glasramen. Ook daar maken we een pronkstuk van”, verklapt het paar.

Burgemeester Liesbeth Verstreken voegt eraan toe dat het park rond het kasteel dagelijks toegankelijk blijft voor iedereen en dat de jaarlijkse zomerse muziekavonden in het park ook gewoon blijven doorgaan. “Het grote scherm dat tot voor kort om de twee jaar tijdens de Wereld- en Europese kampioenschappen voetbal op de weide achter het kasteel stond, verhuist daarentegen naar het plein achter de kerk in Sint-Antonius”, geeft zij nog mee.

bron: gva.be

Vraag een gratis waardebepaling aan